Vinkit mustan koiran valokuvaukseen auringonvalossa - DogXpress

Meiltä kysyttiin jokin aika sitten vinkit mustan koiran valokuvaukseen auringonvalossa. Samat ohjeet pätevät minkä tahansa mustan kohteen kuvaamiseen kirkkaassa valaistuksessa. Moni tunnistaa lopputuloksena mustan möykyn, josta ei erota yksityiskohtia.

Ensimmäiseksi suosittelen toki välttämään täysin kirkasta auringonvaloa. Jos vain suinkin kuvausajankohtaa on mahdollista säätää, valitse hetki, jolloin luonnonvalo on pehmeää. Keskipäivällä se yleensä on pilvettömänä päivänä kaikkein kirkkaimmillaan. Sanotaan, että valo on tuolloin kovaa. Valokuvauksen ydin kuitenkin on siinä, että käytät juurikin parasta mahdollista valoa hyödyksesi, joten siksi kannattaa pohtia parasta valaistuksen hetkeä.

Jos kuvausajan säätäminen parempien valo-olosuhteiden mukaan ei ole mahdollista, seuraava ohje on hakea varjoa. Varjo voi olla kokonainen tai osittainen siten, että valo siiloutuu vaikka puiden oksien läpi kohteeseen. Silloin ole tarkkana, mihin kohtaan kohteessa valo osuu ja mihin ei osu.

Musta koira on kuvattu varjossa aurinkoisessa, kirkkaassa kelissä

Jos vaihtoehtoja ei ole auringon valon ollessa kirkkaimmillaan, pitää ottaa käyttöön erilaisia apuvälineitä. Näitä ovat heijastimet, salamat ja suotimet.

Kuvauskohteen sijoittelu auringonvalossa

Mieti ensin aina, miten haluat auringonvalon tulevan kohteeseen. Käytätkö sitä päävalona, jolloin aurinko valaisee kohteen kuvauksen pääsuunnasta. Toisin sanoen aurinko on jommalla kummalla puolella sinua. Aurinko voi tulla myös kohteen takaa. Kokeilemalla erilaisia variaatioita ja siirtämällä kohdetta ja itseäsi suhteessa aurinkoon näet parhaat ratkaisut. Mutta kummassakin tapauksessa kirkas auringovalo lyö myös kovat varjot ja kontrastit, joten tarvitset apuvälineitä varjojen avaamiseksi. Alla esitelty kolme vaihtoehtoa lisävarusteista.

Heijastimet

Apuvälineistä heijastimet ovat helppoja ja yksinkertaisia, mutta tarvitsevat yleensä avustajan mukaan kuvauskeikalle. Heijastimien päävärit ovat yleensä hopea, hopea/kulta ja kulta sekä valkoinen. Värin valinta riippuu siitä, haluatko heijastaa kylmää väriä (hopea) vai lämmintä (kulta) tai neutraalia (valkoinen). Heijastin asetellaan halutussa kulmassa kuvattavan kohteen eteen siten, että se heijastaa tulevia auringonsävyjä niihin kohtiin kuvauskohteessa, joihin muodostuisi mustia varjoa. Vaihtoehtoisesti valkoista, valoa läpipäästävää heijastinta voidaan käyttää suoraan kohteen päällä blokkaamaan liian kirkasta auringonvaloa. Se toimii siis ikään kuin varjona. Tällöin muista huomioda, että koko kohde jää varjon alle.

Tässä on apuna käytetty heijastinta avaamaan mustien koirien varjoa suorassa auringonvalossa.
Salamat

Apuvälineenä voidaan käyttää myös salamaa. Sen käyttöidea on sama, kuin heijastimella, eli avata kohteesta auringonvalon aiheuttamia varjoja. Jos näin voi sanoa, sillä siis ”ammutaan aurinkoa vastaan”. Tällöin salamavaloa kutsutaan niin sanottuna täytevalona. Joskus kuitenkin voi olla erilaisten valosävyjen säätäminen keskenään hankalaa. Kameroiden omat salamat eivät oikein sovi tähän tarkoitukseen, mutta laadukkaalla käsisalamalla päästään jo hyviinkin lopputuloksiin. Yleensä tämäkin vaatii avustajaa tai ainakin salamajalkaa, jotta salama saadaan sijoiteltua oikeaan kohtaan avaamaan juuri niitä auringonvalon synnyttämiä varjoja.

Tässä kuvassa on käytetty täytesalamaa avaamaan auringonvalon aiheuttamia varjoja koirissa.
Suotimet

Suotimet ovat tavallisesti kameran linssin eteen kiinnitettäviä ”laseja”, joiden päätehtävä on vaimentaa tiettyjä aallonpituuksia. Suotimia on erilaisia hieman eri lopputuloksien aikaansaamiseksi. Suodin voidaan korvata monesti kuvien jälkikäsittelyssä monin tavoin, mutta on tiettyjä käyttökohteita, kuten kirkas auringonvalo, joissa suodin antaa paljon enemmän mahdollisuuksia. Ja varsinkin, jos haluaa pitää valokuvauksen enemmän teknisesti valokuvauksena kuin jälkikäsittelynä, suotimet puolustavat paikkaansa.

Kirkkaassa auringonvalossa esimerkiksi perinteinen harmaasuodin mahdollistaa kuvaamisen isommalla aukolla, joka taas mahdollistaa kauniin taustan himmennyksen ja bokehin. Salliihan se myös pidempiä valotusaikoja, mutta niitä harvoin koirakuvauksessa tarvitaan. Suotimien maailma on mielenkiintoinen, se tuo paljon uutta kuvaukseen ja kokeilemalla näkee, mistä itse pitää eniten. Suotimet ovat myös melko halpa investointi, helppokäyttöisiä eivätkä vaadi avustajaa kuvauskeikalle mukaan.

Vanhat tutut – aukko ja aika

Vielä muutama sana kameran säädöistä liittyen kirkkaaseen auringonvaloon. Aukko määrittää sen, paljonko valoa pääsee kerralla kameran kennolle. Mitä pienempi arvo, sitä enemmän valoa pääsee. Valotusaika taas määrittää, kuinka kauan valoa tulee kennolle. Ylivalottunutta kuvaa on aina huonompi korjata kuin alivaloittunutta. Ja taas mustaa kohdetta jälkikäsiteltäessä avaamalla varjoja kuvankäsittelyssä, tulee helposti kohteesta sinertävä. Kuvaustilanteessa kannattaa siis ottaa kuvia vaihtaen välillä säätöjä, jos ei ole aivan varma lopputuloksesta.

Mukavia kuvaushetkiä!
DogXpress tiimi/Heidi


Uusi Apipet – koirien täydennysrehu

Täysin luonnolliset Apipet -sarjan tuotteet löydät nyt DogXpressin verkkokaupasta

Siirry verkkokauppaan

Apipet -sarjasta löydät tuotteet nivelille, turkille ja iholle, senioreille, ruuansulatukseen sekä yleiseen kunnon ylläpitoon. Sarjan tuotteet perustuvat propoliskseen ja mehiläisten keräämään siitepölyyn ja lisänä on käytetty luonnollisia ravinteita kohdentamaan eri tuotteiden käyttötarkoitusta.

apipet kuva
Apipet koirien lisäravinteet