Lotta Nykänen valmistautuu junior handlerin SM-kilpailuun - DogXpress

Lotta Nykänen valmistautuu jälleen junior handlerin SM-kilpailuihin

Kotimaisten junior handler -kilpailujen kohokohta, Suomen mestaruus -finaali, järjestetään vuosittain Koiramessujen yhteydessä joulukuussa. Kilpailu on kutsukilpailu, jonne pääsevät kisaamaan vuoden aikana SM-osakilpailuja voittaneet nuoret. Viime vuoden mestaruuden voitti Lotta Nykänen ja päätimme haastatella Lottaa näin vuoden päätteeksi, kun uudet SM-kisat lähestyvät. Lue Lotan vinkit junnukoiran valintaan ja kisoihin valmistautumiseen.

Lotta opiskelee nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi Suomen Nuoriso-Opistossa ja päätyi aikanaan kisaamaan junior handlerin pariin lapsi&koira -kisojen kautta. Muutaman vuoden ajan hän kiersi niin mätsäreissä kuin virallisten näyttelyiden ohessa, kuten messarissa, järjestetyissä lapsi&koira -kisoissa. Lapsi&koira -vuosien jälkeen oli aika siirtyä virallisiin junior handler -kilpailuihin – Muistan ensimmäisen kisani hyvin. Se oli Lappeenrannassa pääsiäisenä 2013 whippettini kanssa. En muista kauheammin jännittikö, mutta sen muistan, että hallissa oli todella kylmä ja mietin, yletynkö näyttämään koiran hampaat pöydällä, Lotta naurahtaa.

Lotta on nyt 16-vuotias, joten hän voi junior handler -sääntöjen mukaan kilpailla vielä ensi vuoden. Sen jälkeen handleruraa voi jatkaa rotukehissä. Toki moni junior handler kilpailee samanaikaisesti junnukehien ohella myös rotukehissä ja toimii useasti monien kasvattajien apukäsinä mm. kasvattajaluokissa. Näyttelypäivät ovatkin monille junnuhandlereille hyvin kiireisiä heidän juostessa aikataulujen mukaan kehästä toiseen. Junnuvuosien jälkeen entisiä junior handlereita näkee hyvin menestyvien koirien hihnojen päässä rotukehissä, joten koiranäyttelyharrastus säilyy, vaikka kisavuodet loppuvat iän tullessa vastaan. Lottaakin on näkynyt rotukehissä viime vuosina pääasiassa ryhmien 5 ja 8 koiria esittämässä, mutta on hänen käsissään ollut paljon muitakin rotuja.

Kotona Lotalta löytyy perheen kanssa yhteiset kolme staffordshirenbullterrieriä. – Staffit ovat villkaita ja vaativat paljon aktiviteetteja, Lotta sanoo. Äitinsä pienimuotoisen kasvatustyön ohella hän on päässyt tutustumaan kasvattajan arkeen ja pentujen hoitoon. Muuten Lotan vapaa-aika meneekin paljolti opiskelujen parissa. Muita lajeja ei ole aikaa harrastaa, mutta kuntosalilta Lotan voi bongata. – Viikonloput menevät koirien ja koiranäyttelyistä saatujen ystävien parissa, Lotta kertoo.

SM-voitto oli junnu-uran huippuhetkiä Lotalle. – Fiilikset olivat katossa ja hetki oli unohtumaton. Oli niin hienoa tietää myös se, kuinka kovatasoinen kisa oli ollut! Olin todella onnellinen, hän summaa.

Voitettuaan SM-mestaruuden, Lotta on päässyt vuoden aikana tutustumaan ja esittämään monia koiria rotukehissä. Suomen mestarina hän pääsi edustamaan suomea myös Crufts’iin, jossa eri maiden edustajat ottivat mittaa toisistaan. – Sinne pääseminen on aina ollut unelmana ja reissu oli unohtumaton. Sain paljon uusia ystäviä ja tutustuin kasvattajiin. Itse kisa oli jännittävä, mutta oli hienoa tietää, kuinka moni oli kannustamassa, Lotta kertoo.

Kysyttäessä Lotan lempirotuja esittämisen suhteen, hän sanoo, että niitä on vaikea listata, mutta mainitsee kuitenkin spanieleiden ja lintukoirien olevan lähellä sydäntään. Kisoihin Lotta valmistautuu treenaamalla paljon erirotuisilla koirilla ja yksilöillä. – Haluan tutustua rauhassa kilpakumppaniin ja treenata etukäteen jos mahdollista! Hienointa on se, kun on tehnyt töitä hankalan koiran kanssa ja sitten kisoissa yhteistyö toimii. Olen päässyt myös itse vetämään koiranäyttelytreenejä ja se on opettanut paljon.

Hyvän junnukoiran ominaisuuksiksi Lotta listaa iloisuuden ja esiintymisestä pitämisen. Tärkeimmäksi asiaksi hän nostaa koiran ja esittäjän välisen yhteistyön ja luottamuksen. – Ja kivaa pitää olla, hän lisää.

Vinkkinä junnuille Lotta mainitsee, että on tärkeää kohdata jokainen koira yksilönä. – Perehdy etukäteen esimerkiksi kisakoiran rotumääritelmään ja esitystapaan. Jos mahdollista, tutustu koiran mahdolliseen turkin hoitoon esimerkiksi omistajan opastuksella. Käsittele koiraa aina kauniisti tilanteesta riippumatta. Ole kohtelias ja kunnioita kisakumppaneita ja tuomaria. Muista pitää kivaa koiran kanssa kehässä, Lotta luettelee.

Kisakoiran valintaa varten Lotta kannustaa kokeilemaan erirotuisia koiria ja luottamaan siihen, mikä tuntuu hyvältä kisakaverilta. Hän muistuttaa, että koiran rodulla ei ole niinkään väliä, kuin itse yksilöllä ja toimivalla yhteistyöllä. Lotta on tänäkin vuonna lunastanut paikkansa SM-finaalissa voittamalla osa-kilpailun ja valmistautuu parhaillaan finaalia varten. – Valmistaudun kisaan treenaamalla kisakoiran kanssa etukäteen mahdollisimman paljon. Osallistun myös ennen kilpailua koiran turkin hoitoon.

Tsemppiä Lotalle ja muille junnuille SM-finaaliin. Muistattehan, että DogXpress ikuistaa sijoittuneiden kuvat kuvauspisteellä messarissa.

Lotta Nykänen valmistautuu junior handlerin SM-kilpailuun

marras 13, 2019 | Yleinen | 0 Kommenttia